Atbalsts garīgajai veselībai darba vietā – kā apmācības un pašpalīdzība stiprina darbiniekus

23. aprīlis 2024

Pēdējos pāris gadus garīgās veselības mēnesis mūsu uzņēmumā bija marts. Šajā mēnesī iepriekšējos gados esam dalījuši dažādus garīgās veselības uzturēšanai paredzētus vitamīnus, esam arī organizējuši garīgās veselības aptaujas darbiniekiem.

Avots: peaasi.ee

Tiek lēsts, ka gada laikā katrs piektais cilvēks saskaras ar garīgās veselības problēmām. Pasaulē garīgās veselības grūtības, īpaši depresija, ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ samazinās vai pat zūd darba spējas. Liela daļa problēmu paliek bez savlaicīgas iejaukšanās un ārstēšanas. Piemēram, tikai trešdaļa cilvēku ar depresiju meklē palīdzību.

Tā kā garīgās veselības traucējumi ir darba spēju samazināšanās iemeslu augšgalā, ar tiem tieši vai netieši saskaras visi darbinieki un darba devēji. Līdz ar to pirmās palīdzības sniedzēja garīgās veselības jomā klātbūtne darba vietā ir tikpat svarīga, kā pirmās fiziskās palīdzības sniedzēja klātbūtne. Pirmās palīdzības sniegšana garīgās veselības jomā ir apgūstama prasme, kuru veido konkrēti soļi, lai atpazītu cilvēkus ar garīgās veselības problēmām un atbalstītu viņus.

Mūsu uzņēmumā apmācību pirmās palīdzības sniegšanai garīgās veselības jomā ir apguvuši jau 34 cilvēki. Šogad izvirzījām mērķi, lai visi komandu vadītāji un vadība tiktu apmācīti, kā tikt galā ar garīgās veselības problēmām, lai viņi prastu pamanīt tos, kam nepieciešama palīdzība, un, ja nepieciešams, palīdzēt savām komandām.

Gan martā, gan aprīlī jau notika pirmās palīdzības mācības garīgās veselības jomā mūsu darbiniekiem visā Baltijā. Igaunijā mācības vada MTÜ Peaasjad, kas jau ilgāku laiku ir organizējis apmācības un informējis par šo tēmu. Lietuvas vadītājiem līdzīgas apmācības aprīlī vadīja Sarkanais Krusts, un Latvijā apmācības norisināsies maijā, arī tās vadīs Sarkanais Krusts.

Pozitīvas garīgās veselības veicināšanā galvenā loma ir cilvēkam pašam. Labas attiecības ar tuviniekiem, draugiem, darba kolēģiem un studiju biedriem, veselīgs dzīvesveids, pietiekama atpūta un miegs, kā arī pašizpausme ir gan labas garīgās veselības pazīmes, gan aizsargfaktori, kuriem ir jāpievērš uzmanība arī veselam cilvēkam ar labu garastāvokli.

10 lietas, kuras Tu varētu izdarīt par labu savai garīgajai veselībai tieši tagad:

    1. Sporto.
    2. Lieto veselīgu un daudzveidīgu uzturu.
    3. Guli pietiekami.
    4. Samazini stresu un uzturi to pastāvīgi zemu.
    5. Lieto mazāk alkohola, kafijas, tējas, cigarešu, medikamentu, saldumu, tauku utt.
    6. Sameklē motivējošu un stimulējošu aktivitāti un praktizē to regulāri.
    7. Mācies jaunas lietas.
    8. Ierobežo tehnoloģiju lietošanu.
    9. Komunicē ar citiem cilvēkiem un darbojies sabiedrībā.
    10. Ja ir garīgās veselības problēmas, meklē palīdzību.