Marķējumi padara ražošanas un noliktavas ēkas drošas, ļauj taupīt telpu un to vizuāli kontrolēt

16. septembris 2022

Ir ļoti grūti iedomāties pārvietošanos pilsētas telpā bez ceļa seguma marķējumiem un ceļa zīmēm. Satiksmes dalībnieki uzskata par dabisku, ka gājējiem un transportlīdzekļiem ir savi pārvietošanās ceļi un ir skaidri marķētas vietas, kur citiem jādod ceļš. Igaunijā ir daudz ražošanas un noliktavu ēku, kurās satiksme dažkārt var būt pat blīvāka nekā uz kādas mazākas brauktuves. Tomēr daudzi Igaunijas ražošanas un noliktavu uzņēmumi joprojām nav atklājuši visas marķēšanas iespējas un izmantošanas vietas.

Kustības ceļa marķēšana ļauj novērst gājēju sadursmes ar autoiekrāvējiem vai citām mašīnām

Grīdu marķēšana palīdz telpās radīt kārtību, uzlabot darba drošību un iegūt vizuālo kontroli. Ražošanas vai noliktavas ēka, kurā nav uzglabāšanas un kustības noteikumu, zaudē kārtību un virzās uz nekārtības un sajukuma pusi.

Ražošanas ēkās gan ir plaši izplatīta drošības nodrošināšana ar transportlīdzekļu kustības ceļu marķēšanu, bet grīdu marķēšana labākas vizuālās kontroles un telpas izmantošanas iegūšanai pagaidām ir veikta tikai nedaudzos uzņēmumos.

Efektīvi strādājošās un drošību augstu novērtējošās ražošanas un noliktavu ēkās grīdu marķēšana ar līnijām ir plaši izplatīta. Ar dažādas krāsas līnijām ir ierobežotas gatavās produkcijas un izejvielu zonas, darba zonas, kraušanas vietas, kustības ceļi un vēl daudz kas cits, atkarībā no uzņēmuma lieluma vai ražošanas īpatnībām.

Precīza palešu atrašanās vietu iepriekšēja marķēšana samazina palešu uzglabāšanai nepieciešamo telpu

Viens no lētākajiem un efektīvākajiem drošas vides nodrošināšanas līdzekļiem ir grīdas virsmas marķēšana ar līnijām, nosakot kustības un uzglabāšanas noteikumus. Tas palielina darba drošību, uzlabo telpas izmantojumu un, organizējot darbus, ir labs palīglīdzeklis vairākos veidos.

Darba telpās ir jāmarķē konkrētas vietas. Katrā ražošanas uzņēmumā ir atšķirīgs pamata plāns ražošanas plūsmas veidošanai, kā arī katrai ražošanas ēkai ir cita forma un lietošanas mērķis. Tomēr parasti ikviena ēka kļūst drošāka, ar lielāku telpas ekonomiju un vizuāli labāk novērojama, ja tajā tiek marķētas konkrētas zonas.

Marķējot noliktavas grīdu, ir jāatceras, ka pārāk sarežģīts marķējums darbiniekiem ir grūti saprotams, tādēļ to bieži neievēro.

Zemāk izceļam svarīgākās vietas, kuru marķēšana vai nemarķēšana būtu nopietni jāapsver katram ražošanas uzņēmumam vai noliktavu ēkai:

  1. Gājēju kustības ceļš. Kustības ceļa marķēšana ļauj novērst gājēju sadursmes ar autoiekrāvējiem vai citām mašīnām. Marķējot gājēju ceļus, arī samazinās draudi, ka cilvēki pieies pārāk tuvu strādājošām ražošanas iekārtām, zonai, kurā var nokrist, vai kādai citai draudu zonai.
  2. Autoiekrāvēju un palešu ratiņu kustības ceļi. Autoiekrāvēju un palešu ratiņu kustības ceļu marķēšana samazina situācijas, kurās transportlīdzeklis nevar brīvi pārvietoties, jo kustības ceļā ir sakrautas paletes. Kustības ceļā sakrautas paletes samazina autoiekrāvēja braukšanas ātrumu, rada bīstamas situācijas un nevajadzīgi aizņem laiku, pārkraujot preces. Autoiekrāvēju kustības ceļa platums galvenokārt ir atkarīgs no uzņēmumā izmantotajām mašīnām.
  3. Palešu atrašanās vietas. Precīza palešu atrašanās vietu iepriekšēja marķēšana samazina palešu uzglabāšanai nepieciešamo telpu. Iemesls ir tajā, ka autoiekrāvēja vadītājam “uz aci” ir grūti atrast visoptimālāko vietu, piemēram, divdesmit eiropaletēm. Bet, ja preču palešu atrašanās vietas ir iepriekš izmērītas un marķētas uz grīdas, kraušana ir ātrāka un vairāk ekonomē vietu. Ja preču palešu precīza atrašanās vieta nav standartizēta ar līnijām, var viegli rasties situācija, kurā dažādi autoiekrāvēju vadītāji paletes novieto atšķirīgi un telpa tiek izmantota nelietderīgi.
  4. Palešu atrašanās vietas atbilstoši krāsas kodam. Marķējot palešu atrašanās vietas, var dažāda satura palešu vietas marķēt ar dažādas krāsas līnijām. Piemēram, ienākusi, bet uzskaitē neņemta prece ir ar oranžām līnijām ierobežotā zonā, komplektēta prece, kas tūlīt dosies ārā, ir starp dzeltenām līnijām utt. Ar brāķi pildītu palešu marķēšanai izmanto, piemēram, baltās un sarkanās krāsas kombināciju.

    Ir svarīgi ēkā atzīmēt zonas, kurās neko nedrīkst uzglabāt

  5. Preču plauktu malas. Uz grīdas ieteicams arī novilkt plauktiem paralēlu līniju. Līnija nodrošina, ka paletes ir precīzi iekrautas plauktā un nesniedzas ārpus tā, kā arī netraucē kustību starp plauktiem. Tas ir noderīgi arī tad, ja uzņēmumā izmanto dažāda platuma autoiekrāvējus. Bieži gadās, ka šaurāka autoiekrāvēja vadītājs uzskata, ka palete var sniegties tālu ārpus plaukta. Taču platāks autoiekrāvējs vai preču auto šādā gadījumā starp plauktiem var arī neietilpt.
  6. Bīstamās zonas. Bīstamas zonas galvenokārt ir vietas, kur cilvēks var nokrist, paslīdēt, apdegt vai nonākt ražošanas iekārtas ceļā. Pirms šīm zonām būtu jānovelk sarkanas krāsas līnija, vai arī visa zona jāmarķē sarkanā krāsā.
  7. Ražošanas iekārtu darba zonas. Skaidri marķēta ražošanas iekārtas apkārtne parāda, ka iekārtai nedrīkst tuvoties vairāk, kā atļauj līnijas. Iekārtas darba zonā arī nedrīkst uzglabāt neko tādu, kas nav nepieciešams ar iekārtu strādājošajam darbiniekam. Iekārtas darba zonas ierobežošana uzlabo darba drošību, jo izceļ bīstamo zonu, kurā nedrīkst ienākt bez iemesla.
  8. Uzglabāšanas aizlieguma zonas marķēšana. Ir svarīgi ēkā atzīmēt zonas, kurās neko nedrīkst uzglabāt. Šādas zonas ir, piemēram, dzēšanas līdzekļi, evakuācijas ceļi ugunsgrēka gadījumā, pirmās palīdzības līdzekļi, durvis ar automātisko aizvēršanos utt.
  9. Krustojumi. Gājēju un autoiekrāvēju ceļu krustošanās ceļu marķēšana pievērš uzmanību, ka bīstamās vietās abiem satiksmes dalībniekiem būtu jāsamazina ātrums un jābūt uzmanīgiem. Būtu arī jāmarķē divu autoiekrāvēju ceļu krustošanās vietas.

Arī zīmju uzklāšana uz grīdas ražošanu padara vizuāli izsekojamāku un skaidrāku

Papildus marķēšanai ar līnijām dažādus marķējumus un zīmes izmanto gan uz ēkas grīdām, gan arī sienām. Arī zīmju uzklāšana uz grīdas ražošanu padara vizuāli izsekojamāku un skaidrāku. Visvairāk pasūtītās zīmes ir “Ražošanas zonas sākums”, “Pirmā palīdzība”, gājēja zīme, autoiekrāvēja kustības zīme, zīme “Dodiet ceļu”, zīme “STOP” un autoiekrāvēja stāvvieta. Atkarībā no apstākļiem un virsmām marķēšanai izmanto dažādus materiālus, līdzekļus un tehnikas.

SOL Baltics nodarbojas ar ražošanas un noliktavas ēku, kā arī autostāvvietu marķēšanu un ceļa seguma marķēšanu visā Baltijā. Papildus veicam sporta zāļu, sporta laukumu un visu citu iespējamo ēku un laukumu marķēšanas darbus. Papildus nodarbojamies ar satiksmes un brīdinājuma zīmju izgatavošanu un uzstādīšanu atbilstoši klienta vēlmēm un vajadzībām.

SOL Parkimisjoon pakalpojuma mērķis ir palīdzēt klientiem izdomāt un īstenot saturiskus risinājumus, kas viņiem palīdz izveidot drošāku darba vidi.

Uzzini vairāk: https://www.parkimisjoon.ee/ru/ un sazinies, rakstot e-pastu uz rolands.kreicbergs@sol.lv vai zvanot uz +371 28390153.