VIEDOKLIS: Tehnoloģiju ietekme uz nekustamo īpašumu uzturēšanu – sadarbības iespējas un konkurences priekšrocības

20. jūnijs 2023

Paredzams, ka nekustamo īpašumu uzturēšanā lielā mērā tiks ieviesti augsto tehnoloģiju risinājumi, kas var uzlabot efektivitāti un kvalitāti, bet prasa arī jaunas prasmes un kompetentu darbaspēku. Uzņēmumi, kas spēj iet kopsolī ar jauno tehnoloģiju un ilgtspējības tendencēm un investēt darbinieku attīstībā, var iegūt konkurences priekšrocības. Taču uzņēmumi, kas nespēj sekot līdzi tehnoloģiju attīstībai vai nenovērtē savus darbiniekus, var zaudēt perspektīvu. Tiek sagaidīts, ka darbinieki būs gatavi mūžizglītībai, pielāgojoties pārmaiņām.

Attēlā: Mergit Inno. Foto: Ain Liiva

Mergit Inno, SOL Baltics OÜ pārdošanas un mārketinga vadītāja Baltijā, atbildēja uz dažiem jautājumiem par nekustamā īpašuma uzturēšanas nozari Äripäev konkurences ziņojuma mērķiem. Mēs piedāvājam jums intervijas atbildes divās daļās. Šis viedokļraksts ir otrais pēc kārtas.

Vai un cik lielā mērā nekustamo īpašumu uzturēšanā tiek izmantoti dažādi augsto tehnoloģiju risinājumi? Ko tas varētu ietvert?

Protams, nekustamo īpašumu uzturēšana nav izņēmums starp citām nozarēm, un arī šeit jaunas sistēmas un ierīces/roboti parādās kā sēnes pēc lietus. Tehnoloģiju attīstība ir eksponenciāla, tāpēc iekārtu izvēle, ieviešana un vadīšana uzņēmējiem ir liels izaicinājums. Atbilstošu iekārtu un sistēmu piemērotības pārbaudei un pielietošanai darbā ir nepieciešama arī komanda ar atbilstošu kompetenci, — bet ne tikai. Robotiem, tāpat kā jebkuram citam aprīkojumam, ir nepieciešama pārvaldība un apkope. Rodas jautājums, pirkt vai īrēt? Ja pirkt, kā notiek programmatūras atjaunināšana, aprīkojuma apkope utt.?

Zināms, ka Igaunijas apkopēju vidējais darba mūžs ir aptuveni 50 gadi, tāpēc ir jābūt drosmei un vēlmei ikdienā sadarboties ar jaunajām tehnoloģijām. Diezgan droši, ka roboti pilnībā neaizstās cilvēkus nākotnes nekustamā īpašuma uzturēšanā. Jāveido sadarbība, kas ļauj darbiniekam radīt lielāku vērtību un samazina vienkāršu, atkārtotu darbību skaitu, kuru pamatā ir cilvēka darbs. Piemēram, robotiem ir vajadzīga palīdzība, lai pārvietotos starp dažādiem stāviem.

Profesionālu robotu vai citu augsto tehnoloģiju ierīču plašo ieviešanu kavē arī to cena un klientu gatavības trūkums. Diezgan bieži problēmas rada drošības prasības, troksnis vai vienkārši durvju rokturi. Jaunu tehnoloģiju ieviešana prasa klienta, darbinieka un uzņēmuma ieguldījumu un interesi.

Kuri īpašumu apsaimniekošanas uzņēmumi tuvākajā nākotnē iegūs konkurences priekšrocības?

Nākotni prognozēt ir grūti, taču priekšrocības noteikti būs uzņēmumiem, kas spēj ievērot ESG prasības, ieviest jaunas tehnoloģijas un proaktīvi piedāvāt saviem klientiem vērtību radošus risinājumus. Uzņēmumi, kas iegulda darbinieku kompetencēs un sistemātiski mēra savu pakalpojumu kvalitāti, ilgtermiņā uzvarēs. Uzsvars tiks likts uz ilgtspējību un saprātīgu patēriņu.

Kuri uzņēmumi zaudē perspektīvu?

Uzņēmumi, kas zaudē perspektīvu, nenovērtē savus darbiniekus, darbojas uz tā sauktā ieraduma pamata un atstāj investīcijas tehnoloģijās tālai nākotnei. Protams, uzņēmumus var skart arī klientu saistību neizpildes gadījumi, kas var izraisīt līdzekļu trūkumu.

Ko jūs sagaidāt no īpašumu uzturēšanas darbiniekiem? Cik izglītotam vai tehnoloģiski lietpratīgam jābūt darbiniekam?

Cerams, ka arī turpmāk būs cilvēki, kas vēlēsies strādāt mūsu nozarē. Priekšrocības noteikti būs darbiniekiem, kuri ir gatavi mūžizglītībai, elastīgam darba laikam un adaptācijai pārmaiņām.

Protams, katra uzņēmuma sapnis ir, lai darbinieki būtu apņēmīgi un ikdienā sekotu uzņēmuma vērtībām.

Apzinoties, ka tehnoloģijas, tostarp mūsdienās plaši izmantotās grīdas mazgāšanas mašīnas, ir palīgi, nevis traucēklis vai darba noņēmēji, noteikti būs izšķiroša nozīme. Kā jau minēts iepriekš, roboti un tehnoloģiskie risinājumi turpmāk būs mūsu ikdienas partneri, un pierašana pie tiem būs svarīga.

Viedokļraksta pirmā daļa pie jums nonāca pagājušajā nedēļā. Mergitai Inno jautājumus uzdeva kinnisvarauudised.ee redaktors Sīms Sultsons. Izlasiet pirmo versiju ŠEIT.