Kā nesaslimt, atrodoties darba vietā

12. oktobris 2020

Pēc ierašanās darba vietā vai mājās vienmēr mazgājiet rokas. Tā jūs labāk sevi pasargāsiet no inficēšanās ar pilsētā un sabiedriskajā transportā sastopamajiem vīrusiem.

Vienmēr pastāv risks, ka durvju rokturi tieši pirms jums ir aizskāris vīrusa nesējs. Šī iemesla dēļ, pašreizējā inficēšanās draudu situācijā, pēc ierašanās darbā vai mājās vienmēr kārtīgi jāmazgā rokas. Tā novērsīsiet baciļu nonākšanu no rokām uz drēbēm, sejas un elpceļos.

Ja mājās esat pieraduši mazgāt rokas ar cietām ziepēm un noslaucīt frotē dvielī, tad darbā un pilsētā vīrusu izplatības laikā noteikti jādod priekšroka šķidrām ziepēm un papīra salvetēm. Tas gan nav videi draudzīgākais ieteikums, taču tas ir būtisks ieteikums higiēnas ievērošanai.

„Katrā gadījumā publiskās telpās ziepju dozatoru virsmas tiek tīrītas ik pēc pāris stundām. Biežums ir atkarīgs no lietotāju daudzuma. Bet cietām ziepēm un frotē dvieļiem pielipušos mikrobus ir grūti iznīcināt. Tie, sāk strauji vairoties, atrodoties vidē pēc četrām stundām,“ stāsta SOL Baltics rīkotājdirektors Rinels Piuss.

Četru stundu noteikums ir pamats, kāpēc birojos un publiskās telpās vīrusu laikā nedrīkst izlaist nevienu tīrīšanas dienu – tā tiek ierobežota mikrobu izplatīšanās visbiežākajās kontaktu vietās. „Tie ir durvju rokturi, durvis, galdi, slēdži un margas, PIN tastatūras, pultis un skārienjutīgi ekrāni,“ uzskaita Rinels Piuss.

Tāpat Piuss iesaka pilsētā atteikties no paražas bez vajadzības aizskart dažādas virsmas, vienīgi vajadzības gadījumā.

Saslimstības riska mazināšanā liels labums var būt no iekšējas kolektīvās vienošanās:

  • Atbīdiet darba galdus tālāk vienu no otra;
  • Vienojieties par to, cik personas vienlaicīgi drīkst uzturēties virtuves stūrītī un apspriežu telpā;
  • Vienojieties arī par to, kas ieliks traukus trauku mazgājamā mašīnā un izņems, rūpēsies par kafijas automātu, ieliks papīru kopētājā un nomainīs toneri;
  • Nelaidiet apmeklētājus birojā, aiciniet uz virtuālo tikšanos jau ierastā veidā;
  • Neļaujiet slimiem kolēģiem nākt uz darbu, un arī tad, ja kolēģim ir kāds no saaukstēšanās simptomiem.

Visas vienošanās ieteicams uzrakstīt, izprintēt, izlikt redzamās vietās un nepārtraukti atgādināt, ka tas pašreiz ir nepieciešams.

Papildu informācija:

Rinel Pius
SOL Baltics izpilddirektors
rinel.pius@sol.fi
www.sol.ee

SOL Baltics OÜ

SOL Baltics veic apsaimniekošanas, drošības un  ērtības uzturēšanas pakalpojumus darba vietās un publiskās telpās, tai skaitā nekustamā īpašuma uzturēšanas un veļas mazgāšanas pakalpojumus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Uzņēmumā ar apmēram 30 miljonus lielu gada apgrozījumu strādā 2300 darbinieku.

SOL Baltics pieder SOL Grupp, kas ir viens no vecākajiem un lielākajiem ģimenes uzņēmumiem Somijā. 1848. gadā dibināto uzņēmumu vada jau ceturtā ģimenes paaudze. 2019. gadā SOL Grupp kopējais apgrozījums sastādīja 326 miljonus eiro, nodarbināto skaits pārsniedza 14 000. Uzņēmums darbojas Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Baltijas valstīs un Krievijā.