Kādi ir vislabākie līdzekļi, ar kuriem veikt istabā pavasara tīrīšanu?

15. aprīlis 2020

Pirms dodieties uz veikalu vai gatavojieties pirkt jaunus uzkopšanas līdzekļus interneta plašumos, apskatieties, kas ir palicis skapī no iepriekšējā gada. Noteikti ir līdzekļi, kas ir palikuši pāri, bet kurus var atkal izmantot lielajā tīrīšanā. Turklāt ir būtiski, ka jātīra ir tikai ar tīriem piederumiem, pretējā gadījumā netīrumi tiek tikai izberzēti pa virsmu.

Tīrīšanas līdzekļu lietošanas laiks ir visai garš, tāpēc tos var izmantot vairākus gadus pēc kārtas.  Arī tīrīšanas vielu gadījumā noder atziņa „mazāk ir vairāk“.

Pirms tīrīšanas līdzekļa lietošanas noteikti iepazīstieties ar lietošanas instrukciju: kāda viela, kādai virsmai piemērota un kā to dozēt. Lietojiet līdzekļus tikai paredzētajā daudzumā. Vielas nepareiza vai pārāk liela daudzuma lietošana var uz visiem laikiem sabojāt tīrāmās virsmas (ūdens krānus, grīdas).

Dažādu virsmu tīrīšanai ir piemērotas vielas ar dažādu pH līmeni (pH ir norādīts lietošanas instrukcijā uz pudeles):

  • Nogulas, katlakmeni un rūsu vislabāk var noņemt ar skābām vielām (uz pudeles atzīmētais pH zem 6). NB! Skābes kodina un var bojāt sekojošas virsmas: šuvju pildījumu, akmens un keramikas virsmas, metālu un emalju. Bez šaubām, tās ir bīstamas arī ādai. Lietojot šīs vielas, vienmēr valkājiet aizsargcimdus!
  • Taukus un eļļas var notīrīt ar sārmainām vielām (pH 8-14). Vāji sārmainus līdzekļus (pH 8-10) var virtuvē lietot darbvirsmas, cepeškrāsns un izlietnes tīrīšanai. Turklāt tie ir labi līdzekļi WC un dušas telpu tīrīšanai, lai noņemtu no virsmām mehāniski pielipušos netīrumus: tauku dziedzeru izdalījumus, ziepju un ķermeņa mazgājamo līdzekļu atlikumus. Lietojot šos līdzekļus, vienmēr valkājiet aizsargcimdus!
  • Vieglus netīrumus un svaigus traipus visvienkāršāk ir notīrīt ar neitrālu vielu (pH ir 6-8).
  • Vispārīgā gadījumā mājās lietošanai pietiek ar 2-3 tīrīšanas vielām.

Noteikti ir jāizmet t.s. trauku mazgājamie sūkļi, jo tie ir vislielākie mikrobu uzkrājēji. Nomainiet tos ar trauku mazgājamo birsti.

Vispārīgā gadījumā uzkopšanai ir nepieciešami sekojoši piederumi:

  • Speciāla mikrošķiedras salvete, ar kuru var tīrīt stikla virsmas un spoguļus. Ar mikrošķiedras salveti var no spoguļiem un stikla virsmām viegli notīrīt pirkstu nospiedumus un ūdens lāses. Šeit nekādas tīrīšanas vielas nav jālieto. Pietiek tikai izsmidzināt uz virsmas ūdeni un pēc tam to noslaucīt ar sausu salveti.
  • Dažādas putekļu lupatiņas telpām ar dažādu izmantošanas mērķi. Putekļu savākšanai vispārīgā gadījumā vislabākās ir sausas vai nedaudz mitras mikrošķiedras salvetes.

Saskares virsmu (durvju rokturi, krēsla muguras un roku balsti, WC ūdens nolaišanas poga, jaucējkrāns, galda virsma, lifta pogas un durvju rokturi, skārienjutīgie ekrāni u.c.) tīrīšanai vienmēr ir jālieto veļas mašīnā izmazgātas mikrošķiedras lupatiņas un tīrs ūdens. Nelejiet un neizsmidziniet dezinficējošu vielu uz saskares virsmas, ja tā nav iepriekš notīrīta ar lupatiņu.

  • Trauku mazgājamā birste – izlietnes, noteces virsmas, trapi. Pēc uzkopšanas birsti var ērti iztīrīt trauku mazgājamā mašīnā.
  • Izvairieties grīdu uzkopšanā no t.s. bārkstu mopa lietošanas, kuru joprojām labprāt izmanto daudzās mājās un birojos. Nomainiet to ar slotu, kurai pie stingrās pamatnes var piestiprināt speciālu mikrošķiedras mopu. Nesaistītos netīrumus, piem., smiltis un putekļus uz cietajām grīdām saslaukiet ar grīdas susināšanas ierīci (skat. attēlu).

  • Vispārīgā gadījumā tīriet grīdas ar mitru mikrošķiedras mopu vai grīdas lupatu.
  • Logu mazgāšanai jau sen nav vajadzīgs liels daudzums avīžu vai papīra dvieļu. Pietiek ar ūdeni, neitrālu tīrīšanas vielu, sūkli un stingrāku gumijas sliedi. Ja jums ir stiklu mazgātājs ar plīšu, tad arī tas ir ļoti efektīvs netīrumu savācējs (skat. attēlu).

  • Ārpusē viss ir atkarīgs no tā, ko vēlaties tīrīt. Visai labs palīgs ir augstspiediena mazgātājs vai arī pareiza stipruma birste.
  • Putekļu sūcējs – pirms putekļu sūcēja iedarbināšanas noteikti pārbaudiet putekļu maisiņu. Ja maisiņš ir pilns, nomainiet to pret jaunu. Noteikti pārliecinieties, vai iesūkšanas caurulē vai uzgalī nav aizsērējumu! Vajadzības gadījumā iztīriet arī filtrus. Iepazīstieties ar lietošanas instrukciju un noskaidrojiet, kāds uzgalis ir visvairāk piemērots dažādu virsmu tīrīšanai. Vienmēr uzglabājiet putekļu sūcēju sausā vietā!

Kopsavilkumā: telpu uzkopšanai ir vajadzīgs minimāls daudzums piederumu un līdzekļu. Vairums darbu veikšanai pietiek ar tīru mikrošķiedras drānu un tīru ūdeni. Lietojiet pēc iespējas mazāk tīrīšanas vielu un rūpīgi izvēlieties iegādājamos līdzekļus.