Cilvēks ir viens veselums – strādājošs, domājošs un emocionāls. Cienīsim viņu!

16. marts 2023

“Daudzveidība ir dzīves sastāvdaļa gan Igaunijā, gan visā pasaulē. Cilvēki atšķiras cits no cita ar savu izskatu, izcelsmi, interesēm un aktivitātēm, izvēlēm un spējām, bet mēs cienām visu cilvēkus vienādi. Demokrātiska valsts pret cilvēkiem izturas vienlīdzīgi un ņem vērā cilvēku dažādība. Tas nozīmē, ka sabiedriskajiem noteikumiem un sociālajām normām ir jārēķinās ar šīm atšķirībām, lai visiem nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas,” tā savā mājaslapā raksta Igaunijas Cilvēktiesību centrs. Arī SOL nes tā izsniegto daudzveidības zīmi “Cienām atšķirības”.

Rinel Pius, SOL Baltics valdes priekšsēdētājs

Kādēļ šī vērtība mums ir svarīga? SOL īpašnieki jau pirms vairāk nekā 30 gadiem uzrakstīja SOL cilvēka jēdzienu. To rakstot, viņi domāja par cilvēkiem, kas pie mums strādā.

SOL cilvēka jēdziens: cilvēks ir atbildīgs un vēlas paveikt darbu labi, viņam ir nepieciešams būt veiksmīgam savā jomā, cilvēki ir dažādi, viņš ir radošs cilvēks ar iniciatīvu, domājošs, aktīvs, kas izjūt dažādas emocijas.

Šajā jēdzienā no daudzveidības viedokļa ir divas būtiskas daļas.

Pirmkārt, cilvēki ir dažādi – vīrieši un sievietes, gari un īsi, ar un bez vasaras raibumiem, blondīni un bruneti, igauņi un ukraiņi, jaunāki un vecāki, atšķirīgas ticības, dažādas seksualitātes, ar atšķirīgu ādas krāsu, ar pilnām darba spējām un ierobežotām darba spējām un ar vēl tūkstošiem dažādu atšķirību.

Otrkārt, cilvēks ir domājošs, aktīvs un izjūt dažādas emocijas. Tas nozīmē, lai cik viņš ir dažāds, viņš viss kopā ir viens veselums. Šis veselums ir tik izcils, ka no tā mēs neko neizņemam. Mēs KATRU cilvēku uztveram kā veselumu.

Saistībā ar karu Ukrainā atšķirību cienīšana ir nedaudz sašūpojusies gan Igaunijā, gan SOL. Pie mums strādā daudzu dažādu nacionalitāšu cilvēki, kuri ir atšķirīgi. Pēdējā gada laikā mums ir bijuši daži gadījumi, kad rodas sajūta, ka atšķirības netiek cienītas. Šādai rīcībai mūsu uzņēmumā nav vietas. Pirms gada rakstīju, ka karš Ukrainā ir kaut kas tik ļauns un slikts, ka pasaulē tam nav līdzīga. Bija cerība, ka vismaz viena paaudze varēs nodzīvot bez kara, bet šī cerība ir zudusi. Mums ir pienākums palīdzēt tiem, kas šajā situācijā cieš visvairāk. Mums ir pienākums VIENMĒR palīdzēt vājākajiem. Tas ir cilvēcīgi un tā ir mūsu pamata būtība. Var pienākt laiks, kad mēs paši būsim visvājākie. Mēs esam blakus ukraiņiem, mēs esam blakus igauņiem, mēs esam arī blakus mūsu Igaunijā dzīvojošajiem un strādājošajiem krievu vai citas tautības cilvēkiem. Pie mums strādā vairāk nekā 300 cilvēku ar ierobežotām darba spējām – mēs esam blakus viņiem. Mēs cienām atšķirības. Mēs esam blakus visiem, kas ciena atšķirības. Tās ir mūsu vērtības un, ja kādām šīs vērtības nav piemērotas, šis cilvēks diemžēl nav piemērots darbam pie mums.

Domāsim par to, ka cilvēks ir viens veselums – strādājošs, domājošs un emocionāls. Cienīsim viņu!

Rinel Pius
SOL Baltics valdes priekšsēdētājs