Mēs necietīsim vardarbību ģimenē!

01. marts 2024

Februārī ir daudz nozīmīgu atzīmējamu dienu un svētku. Valentīna diena, Meteņi, Igaunijas Republikas dzimšanas diena – tās visas tiek kādā veidā atzīmētas ģimenēs. Skumjā statistika diemžēl rāda, ka tieši svētki ir tas laiks, kad lēcienveidīgi pieaug emocionālā un fiziskā vardarbība mājās.

Priekšsēdētāja Kaljulaid fonda iniciētā tuvinieku vardarbības apaļā galda dalībnieku pārstāvji Lielbritānijas vēstnieka rezidencē.

SOL Baltics ir 2200 darbinieku, no kuriem gandrīz 1800 ir sievietes, bet mūsu vadībā ir trīs vīrieši un četras sievietes. Tas silda sirdi, ka esam tik daudzveidīgi. Daudzveidības nolikums SOL nav tikai uz papīra uzrakstīti vārdi, mēs patiesi godājam vienādas attieksmes principu gan savu darbinieku, gan klientu un sadarbības partneru vidū.

Statistika diemžēl stāsta arī to, ka 41 % Igaunijas sieviešu ir pieredzējušas emocionālo un fizisko vardarbību ģimenē. Tā ir gandrīz katra otrā sieviete arī mūsu uzņēmumā. Šāds skaitlis ir biedējošs un raisa dziļas skumjas!

Mājām būtu jābūt visdrošākajai vietai. Vienlaikus no pētījumiem izriet, ka tieši darba vieta cilvēkam, kurš pieredzējis vardarbību ģimenē, var būt vienīgā vieta, kurā viņš jūtas droši. Līdz ar to darba devējiem ir ļoti liela iespēja kaut ko izdarīt.

2023. gada rudenī prezidente Kersti Kaljulaid nāca klajā ar iniciatīvu, ka jāmeklē risinājumi, lai darba devējs varētu palīdzēt samazināt vardarbību ģimenē. Tā ir ļoti apsveicama iniciatīva, jo līdz šim ar šo tik būtisko tēmu galvenokārt ir strādājis publiskais sektors – policija, neatliekamā medicīniskā palīdzība, sociālās iestādes u. tml.

Šim nolūkam tika izveidots prezidentes Kaljulaid fonds, kura dalībnieki ir tikušies jau vairākkārt,  un tajā ietilpst lielākie darba devēji Igaunijā – Tallink, Maxima, SOL Baltics, Bolt, Swedbank, SEB un citi. No SOL Baltics puses piedalās Baltijas izpilddirektors Rinel Pius un es, Mergit Inno.

Sadarbībā ar Kaljulaidas fondu 2024. gadā tiks izstrādāti rīki un ieteikumi, lai darba devējs spētu pamanīt darbinieku, kurš cieš no vardarbības ģimenē, un palīdzēt viņam. SOL Baltics ir izlēmis, ka vēlas būt organizācija, kas veicina izpratni par vardaarbību ģimenē un vēršas pret vardarbību, kā arī spēj savam darbiniekam palīdzēt, ja nepieciešams.

Pagaidām saudzēsim cits citu, rūpēsimies cits par citu, pamanīsim cits citu, un teiksim visi kopā: Mēs necietīsim vardarbību ģimenē!

Mergita Inno
Baltijas Marketinga un pārdošanas vadītāja